Laat de natuur toe in je ontwerp

Met ORGA architect timmert eigenaar Daan Bruggink al jaren aan de ecologische weg. Het bureau streeft ernaar om kennis uit de natuur te vertalen naar onze huidige bouwkunst. En dat doen ze met veel succes.

In hoeverre is omgeving bepalend als je gaat bouwen? Bruggink: “Je kijkt altijd naar de stand van de zon, wat voor groen er is. Als je een boom wil gaan planten in een nieuwbouwproject raad ik aan om het meteen te doen, omdat je vaak jaren aan het bouwen bent. Bij een project in Oosterbeek wilden de bewoners een prachtige beuk weghalen. De bewoners vonden die in de weg staan. Als je met dat ontwerp aan de slag gaat, dan neem ik die beuk gewoon mee in het plan. Er zijn voordelen genoeg: de boom koelt de woning in de zomer, zorgt voor sfeer. Daar komt bij dat daar het erf groot genoeg is en er diverse zonplekken zijn.”

Daan Bruggink van ORGA Architecten.


Bruggink ziet weleens dat als mensen een woning kopen dat al het groen weg is. “Dat is dan niet zozeer de schuld van de nieuwe bewoners, maar dat komt door de makelaar van de verkopende partij. Die vindt dan dat het groen niet netjes genoeg is of niet past bij de woning. De makelaar roept dan tegen de verkopende partij: ‘zo kan je het niet verkopen.’ Gevolg is dat alles sneuvelt.”

 

Zo diervriendelijk mogelijk

Mensen zijn doorgaans bang voor de aantasting van het gebouw en laten de natuur niet altijd toe, constateert Bruggink. “Als je over de constructieve maatregelen van een woning praat met opdrachtgevers, dan probeer je aandacht te besteden aan hoe je het zo diervriendelijk mogelijk kan maken.”

Bij een opdracht in Almere leende de overstek zich heel goed om gaten in te maken voor zwaluwen. De reactie was: ‘liever geen gedoe aan mijn huis.’ Terwijl er door het omringende water juist veel muggen zitten. De opdrachtgevers kiezen er dan toch voor om zo’n maatregel niet te nemen, terwijl het voordeel vaak significant is.”

 

Urban Beekeping

Dat biodiversiteit in projecten van levensbelang is, erkend Bruggink meteen. Reden voor ORGA architect om een eco bijenpaleis te ontworpen: BEEING GREEN. Bruggink: “De bijensterfte is afgelopen winter in Nederland opgelopen tot negentwintig procent, normaal is dat acht procent. Dit kan tot een vermindering van dertig procent aan groenten en fruit leiden, met alle gevolgen voor de biodiversiteit van dien.”

Reden voor ORGA om een eco bijenpaleis in de stad te ontwerpen. Bruggink: “In de stad doen bijen het veel beter dan op het platteland omdat de meeste mensen geen bestrijdingsmiddelen gebruiken in hun tuin/bloembakken. Tevens is er een grote diversiteit aan bloemen en bloesem en heeft het een milder klimaat waardoor bijen langer kunnen vliegen.”

In het BEEING GREEN-project doen partijen mee als Natuurmonumenten, Wageningen UR, Verdandi en NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging).

 

Meer informatie: ORGA architect http://www.orga-architect.nl/

 

3 reacties

 1. Geplaatst op 22 oktober 2012 om 11:46 | Permalink

  Een zeer goed initiatief deze cursus!
  Het wordt hoog tijd dat gebouwen niet meer als barrière staan in het landschap maar naadloos aansluiten op het maaiveld en direct verband houden met de ecologie van het landschap. Het zou de uitdaging van iedere architect moeten zijn om een zo groot mogelijke diversiteit aan leven aan te trekken en te kunnen huisvesten binnen de ruimte die zij vormgeven.

 2. Geplaatst op 30 oktober 2012 om 22:49 | Permalink

  Het is altijd tijd voor ontwerpers om te zien wat de verschillende mogelijkheden zijn om de natuur standaard mee te nemen in het ontwerp. En dit niet enkel op een saaie manier die mensen te weinig aanspreekt. Geen partij zal aan het begin van het traject aangeven eco-onvriendelijk te willen bouwen na alle publieke openbaringen over verslinding van het groen. Maar wanneer de randvoorwaarden van ontwerpen binnen het budget en ontwerpen vanuit goed passende eco-systemen opkomen, wordt er in de praktijk lang niet altijd goed mee omgegaan. Om het groen weer op een spontane manier terug te krijgen in de stad en de ecologische voetafdruk terug te dringen, dienen ontwerpers dit van begin af mee te nemen. Om dit ook vol te kunnen houden is het zeer gewenst om je als ontwerper te blijven ontwikkelen.

  Freelance stedenbouwkundige Robin Pasman

 3. Geplaatst op 1 november 2012 om 17:21 | Permalink

  Het is altijd tijd voor architecten om te zien wat de verschillende mogelijkheden zijn om de natuur standaard mee te nemen in het ontwerp. En dit niet enkel op een saaie manier die mensen te weinig aanspreekt. Geen partij zal aan het begin van het traject aangeven eco-onvriendelijk te willen bouwen na alle publieke openbaringen over verslinding van het groen. Maar wanneer de randvoorwaarden van het ontwerpen binnen het budget en ontwerpen vanuit goed passende eco-systemen opkomen, wordt er in de praktijk lang niet altijd goed mee omgegaan. Om het groen weer op een spontane manier terug te krijgen in de stad en de ecologische voetafdruk terug te dringen, dient de architect hier tijdens het hele traject voor durven te staan. Zijn de meeste architecten hier ook echt mee bezig of wint uiteindelijk de portemonnee van de opdrachtgever?

Plaats een reactie

Uw e-mail adres is niet zichtbaar op de site. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

*
*

U mag de volgende HTML code gebruiken in uw reactie: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>