Laat de natuur toe in je ontwerp

Met ORGA architect timmert eigenaar Daan Bruggink al jaren aan de ecologische weg. Het bureau streeft ernaar om kennis uit de natuur te vertalen naar onze huidige bouwkunst. En dat doen ze met veel succes.

In hoeverre is omgeving bepalend als je gaat bouwen? Bruggink: “Je kijkt altijd naar de stand van de zon, wat voor groen er is. Als je een boom wil gaan planten in een nieuwbouwproject raad ik aan om het meteen te doen, omdat je vaak jaren aan het bouwen bent. Bij een project in Oosterbeek wilden de bewoners een prachtige beuk weghalen. De bewoners vonden die in de weg staan. Als je met dat ontwerp aan de slag gaat, dan neem ik die beuk gewoon mee in het plan. Er zijn voordelen genoeg: de boom koelt de woning in de zomer, zorgt voor sfeer. Daar komt bij dat daar het erf groot genoeg is en er diverse zonplekken zijn.”

Daan Bruggink van ORGA Architecten.


Bruggink ziet weleens dat als mensen een woning kopen dat al het groen weg is. “Dat is dan niet zozeer de schuld van de nieuwe bewoners, maar dat komt door de makelaar van de verkopende partij. Die vindt dan dat het groen niet netjes genoeg is of niet past bij de woning. De makelaar roept dan tegen de verkopende partij: ‘zo kan je het niet verkopen.’ Gevolg is dat alles sneuvelt.”

 

Zo diervriendelijk mogelijk

Mensen zijn doorgaans bang voor de aantasting van het gebouw en laten de natuur niet altijd toe, constateert Bruggink. “Als je over de constructieve maatregelen van een woning praat met opdrachtgevers, dan probeer je aandacht te besteden aan hoe je het zo diervriendelijk mogelijk kan maken.”

Bij een opdracht in Almere leende de overstek zich heel goed om gaten in te maken voor zwaluwen. De reactie was: ‘liever geen gedoe aan mijn huis.’ Terwijl er door het omringende water juist veel muggen zitten. De opdrachtgevers kiezen er dan toch voor om zo’n maatregel niet te nemen, terwijl het voordeel vaak significant is.”

 

Urban Beekeping

Dat biodiversiteit in projecten van levensbelang is, erkend Bruggink meteen. Reden voor ORGA architect om een eco bijenpaleis te ontworpen: BEEING GREEN. Bruggink: “De bijensterfte is afgelopen winter in Nederland opgelopen tot negentwintig procent, normaal is dat acht procent. Dit kan tot een vermindering van dertig procent aan groenten en fruit leiden, met alle gevolgen voor de biodiversiteit van dien.”

Reden voor ORGA om een eco bijenpaleis in de stad te ontwerpen. Bruggink: “In de stad doen bijen het veel beter dan op het platteland omdat de meeste mensen geen bestrijdingsmiddelen gebruiken in hun tuin/bloembakken. Tevens is er een grote diversiteit aan bloemen en bloesem en heeft het een milder klimaat waardoor bijen langer kunnen vliegen.”

In het BEEING GREEN-project doen partijen mee als Natuurmonumenten, Wageningen UR, Verdandi en NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging).

 

Meer informatie: ORGA architect http://www.orga-architect.nl/

 

3 reacties


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/natincont/domains/natuurinclusiefontwerpen.nl/public_html/wp-content/themes/natuurinclusief/functions.php:169 Stack trace: #0 /home/natincont/domains/natuurinclusiefontwerpen.nl/public_html/wp-content/themes/natuurinclusief/functions.php(185): blankslate_commenter_link() #1 /home/natincont/domains/natuurinclusiefontwerpen.nl/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(180): blankslate_custom_comments(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/natincont/domains/natuurinclusiefontwerpen.nl/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(146): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/natincont/domains/natuurinclusiefontwerpen.nl/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(140): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/natincont/domains/natuurinclusiefontwerpen.nl/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(371): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') in /home/natincont/domains/natuurinclusiefontwerpen.nl/public_html/wp-content/themes/natuurinclusief/functions.php on line 169