Terug naar de natuur

Atto Harsta heeft vele gezichten. Hij is oprichter van de stichting Daylights, strategisch en creatief manager van Aldus bouwinnovatie en adviseur Innovatief Groen bij het Knooppunt Bouwen met Groen. Een gesprek over architecten en ecologie, Deel I.

Harsta heeft in de jaren negentig bouwkunde gestudeerd aan de TU Delft. Daar miste hij vooral de menselijke component van het bouwen. “Architecten leren amper iets voor wie er wordt gebouwd. Dat was echt een gemis. Je leerde er niets over mensen en hoe die optimaal kunnen functioneren in verschillende omstandigheden. Een gebouw is in mijn optiek slechts een middel dat te bereiken.”

Het was reden voor Harsta om de opleiding tot industrieel ontwerper te gaan volgen. “Bij industrieel ontwerpen staat de gebruiker centraal”, vertelt Harsta: “Als je een product gaat ontwerpen dan doe je marktonderzoek, gebruikersonderzoek. Je leert over ergonomie, menskunde, strategie is belangrijk. Allemaal vakken die je op bouwkunde niet tegenkwam. In mijn praktijk richt ik me op het industriële ontwerp voor de bouw en neem ik de menselijke factor volop mee. Mijn ergernis over het gebrek aan daglicht in de meeste gebouwen, essentieel voor een gezond en vitale leefomgeving, heb ik overigens omgezet in het oprichten van de stichting Living Daylights.” (In 2004, red.)

Atto Harsta

Lastige doelgroep

Harsta voerde tot voor kort ook het programma Bouwen met Groen en Glas uit. Daar gaf hij de gelijknamige cursus bij de BNA Academie. Harsta merkt dat de architecten een lastige doelgroep zijn om te bereiken. “Maar als het om ecologie gaat, zullen ze wel moeten. Ik zie overduidelijk dat als architecten een toekomstbestendige praktijk willen creëren ze biodiversiteit mee moeten gaan nemen in het ontwerp.”

Harsta ziet dat de architect worstelt. “Niet alleen zijn het economisch moeilijke tijden, er zijn voor de architect ook zoveel onderwerpen waar hij iets mee móet. Dat is naast ecologie, brandveiligheid en valgevaar ook natuurlijke ventilatie. Ik kan wel duizend onderwerpen noemen die belangrijk zijn, waar ze echt mee aan de slag moeten gaan. Die architect kan dat geestelijk amper meer aan.”

Harsta vindt wel dat de architect de aangewezen persoon is om een integrale rol in de bouwketen op te gaan pakken. “De architect is denk ik de enige die dat kan. Hij moet zich daarbij veel meer bewust worden van de component ecologie. Als je aan groen denkt, zie je de resultaten vijftien jaar later pas en dat is natuurlijk niet altijd even sexy om te verkopen.”

 

Leveranciers

Bij de leveranciers ziet Harsta een kentering. “Partijen komen bij ons omdat ze iets willen vernieuwen of omdat ze iets willen met duurzaamheid of beiden. Dat kan leiden tot een nieuw product of een nieuwe strategie. We zien een toename in opdrachten en dit gaat gelijk op met het bewustzijn om echt iets te doen met duurzaamheid. We vertellen ook altijd: ‘Je hoeft niet gelijk alles met duurzaamheid, maar maak wel de goede keuzes.’”

Plaats een reactie

Uw e-mail adres is niet zichtbaar op de site. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

*
*

U mag de volgende HTML code gebruiken in uw reactie: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>